Det eviga väljandet

Om det är så att allt kan upplevas på många olika sätt beroende på hur vi skiftar perspektiv och analysdjup, då ställs vi ständigt inför val. Vi måste välja hur vi riktar uppmärksamheten, vad vi tar fasta på i inflödet och vad vi väljer att gå vidare med och hur.

Trots förtänksamheten kan vi känna oss osäkra och rentav ha beslutsångest.

Försvar

Osäkerheten har djupa rötter och handlar ytterst om vår ofrånkomliga sårbarhet. För att slippa konfrontationer med den har vi från tidig ålder utvecklat försvar eller manövrer att fly från det som väcker rädsla.

Men skulle någon påstå att vi väljer att blunda för vår egen sårbarhet skulle vi stegra oss direkt: "Jag är väl ingen idiot, det vore ju livsfarligt! Och inte kan man väl säga att jag blundar för min sårbarhet, jag äter ju bra, motionerar, är en riktig arbetsmyra och månar om mina kontakter... Kan man göra mer för att skydda sig?!"

Vi är övertygade om att vi minsann inte har byggt in oss bakom några försvar som kan skymma sikten för oss.

Ett exempel

Vi kan ha missnöje som ett försvar.

Säg att jag ständigt klagar, känner mig förfördelad och utsatt på ett eller annat sätt, det är eviga missöden och problem. Min partner lyssnar uppmärksamt, sätter sig in i det jag säger och kommer med problemlösningar.

Jag blir ursinnig, kan han inte bara lyssna, vill jag ha en problemlösning säger jag väl det!!

Andra gånger har jag problem och söker hjälp hos min partner. Han lägger pannan i djupa veck och är idel medkänsla: "Mmm, det låter knepigt..."

Självklart blir jag rasande över lamheten i responsen! Jag behöver hjälp, inte medkänsla, kan han inte begripa det!!

Jag är krävande och oberäknelig, säger han. Men jag fattar inte... Och skilsmässa! För att han inte kan se vad jag behöver...

Omedvetenheten

Våra försvar sitter som berg, vi identifierar dem inte som försvar, för oss är de helt adekvata förhållningssätt och reaktioner. Vi är ett med dem och lever ut dem helt omedvetna om vad vi gör. Vår omvärld här och nu får del av de försvar som vi utvecklade en gång i tiden och som hjälpte oss att överleva där och då.

Vi är fångna i försvaren och vågar inte se och inte bryta ner dem av skräck för den gamla skräcken bakom dem.

Beslutsvånda

Även om vi inte identifierar försvaren så är vi snärjda i dem och känner av det. Vi kan märka på olika sätt. Vi kan vara alltifrån oförklarligt oroliga och vankelmodiga till oförklarligt styvnackade och maktfullkomliga med tillhöriga risker för felbeslut.

Det är först när vi har monterat ner våra gamla försvar som vi kan göra våra val utifrån adekvat öppenhet och närvaro.

  • Skapad

Postadress

Gnejsvägen 18 D
752 42 Uppsala

Kontakt

Tryck här för att Maila!
eller ring 0737-19 08 27

Medlem i

Sveriges Psykologförbund Psykologföretagarna

Copyright © Guide i psykologiska frågor, Maj-Britt Lindahl. All rights reserved unless otherwise stated.

Webbplatsen är skapad av: www.formfranska.com