Korttänkt

Korttänkt, Illustration
  • Jag orkar inte!
  • Ok, orkar du inte så orkar du inte, det är bara att acceptera.

Dialogen förs ofta inom en och samma person och kan användas både legitimt och ansvarsmedvetet och illegitimt för att slippa ansvar.

Självbedrägeri

Vi kan vilja slippa krav utan att direkt vilja tillstå det för oss själva och andra. Då är det opportunt att säga ”jag orkar inte”. Det väcker respekt, det blir inga invändningar. Om vi istället skulle säga ”jag har inte lust” kommer invändningarna som brev på posten: ”Vaddå lust! Du har väl ett ansvar…”

  • Men det känns som om jag inte orkar. Ta den där uppsatsen som jag visste att jag måste skriva, jag hade bara inte ork! Och då gick jag på bio med kompisarna. Det var ju inte det att jag tänkte strunta i uppsatsen men bara inte då…
  • Det var mer impuls än eftertanke, menar du? Om du hade sagt nej till impulsen och förelagt dig att tänka efter om du hade tid med biobesöket, vad hade du upplevt då?
Blockering

Idén att säga nej till en lockande impuls blockerar upplevelseflödet för en stund.

  • Då hade jag känt att jag måste ta itu med uppsatsen. Men det var ju väldigt motigt…
  • Försätt dig i den motigheten och låt den breda ut sig som den vill – som för att bli klar över vad den handlar om egentligen! Släpp tankarna och försjunk i känslan av motvilja och olust …

Tystnad en lång stund med minspel och kroppshållning som uttrycker plåga. Sedan säger han att en minnesbild kom upp av hur han kom på kant med några i sexårsgruppen som hånade honom för att han glömt låsa cykeln och fick den stulen. Det kändes övermäktigt, som att han inte orkade tänka på allt…

Ta makten
  • Var kvar i den upplevelsen och gå ännu längre tillbaka i tiden och se om du haft den tidigare.

Efter en stund dyker minnesbilder upp där han känner sig tillintetgjord för han förmår inte leva upp till mammas krav.

Han blir uppbragt över mammas kravnivå och solidariserar sig med sitt lilla tillintetgjorda jag.

  • Det var många krav och höga krav! Det är kanske därför som jag struntar i kraven nu, jag tar mig rätten att bestämma själv.
  • Och det är rätt och bra. Och när det känns alldeles säkert och självklart kan du kanske bestämma att göra avvägningar mellan jobb och nöjen som du inte förlorar på i längden utan tvärtom vinner på?
  • Skapad

Postadress

Gnejsvägen 18 D
752 42 Uppsala

Kontakt

Tryck här för att Maila!
eller ring 0737-19 08 27

Medlem i

Sveriges Psykologförbund Psykologföretagarna

Copyright © Guide i psykologiska frågor, Maj-Britt Lindahl. All rights reserved unless otherwise stated.

Webbplatsen är skapad av: www.formfranska.com