Livet är givet

Livet är något givet. Ändå blir det fel om vi tar det för givet, för något som är där villkorslöst. Det är precis tvärtom. Livet reagerar, det är sårbart, särskilt nytt liv som inte hunnit och inte kunnat utveckla elefanthud.

Sargat liv

Det hade John fått erfara. Han hade vuxit upp i ett missbrukarhem med oklanderlig fasad utåt. Oräkneliga var de gånger han stått i hallen och hoppats att pappan skulle komma hem nykter och utan systemkasse. Oräkneliga var de gånger han blev besviken. När han i tidiga tonår tog mod till sig och konfronterade pappan med hur illagjord han blev av hans drickande, ryckte pappan på axlarna, ”illa för dig”.

John tog på sig att skydda lillebror så gott han kunde. Mamma var ingen att räkna med och storebror hade gett upp och lämnat familjen.

Uppgivenheten tog också John i besittning. På tröskeln till vuxenlivet hade han perioder av vanmakt då han släppte taget om alla förpliktelser och bara blev liggande som om livet inte berörde honom.

Avskärmning

Skam och självförakt fick honom att krypa under täcket tills det blev olidligt. Då fixerade han sig framför datorn i krävande lekar som avledde honom för en stund tills han drog sig in under täcket igen.

Så pågick det månad efter månad. Han dömde ut sig från världen och han skyddade sig mot den.

Han kände att det under självförakt och isolering fanns ångest och panik. Det fick mig att säga

  • Du är märkt av din barndom. Då mobiliserade du dig och hade förhoppningar men blev dragen vid näsan om och om igen. Du behöver få kontakt med den panikslagna lilla John i dina minnesbilder och ta hand om honom här och nu, bärga honom ur förlamningen.
  • Han har inget ansikte i minnesbilderna. Det kanske är ett uttryck för att han stängde av känslorna precis som jag gör nu när jag minns…
Tidig minnesbild

Så småningom hittade han en tidig minnesbild där ansikte och känslor fanns med:

  • Vi ska åka på semester. Alla packar och stuvar in i bilen. Min roll är att hålla mig undan och inte vara till besvär. Jag ser hur ledsen jag är där, hur mycket som rör sig inombords och inte får nåt utlopp. Han – eller jag där – är rädd att nåt obehagligt ska hända.
  • Var kvar i kontakten med honom och låt det ske som vill ske.

Han satt och blundade med tårarna rinnande. När han väl tittade upp sa han att det gick så lätt, lilla John tog honom i handen och de gick därifrån.
Men lättheten och den självklara tilliten höll inte i sig. Slarvet med hyrorna kom ifatt honom och hyresvärden hotade med vräkning och han tappade tråden.

Resning

Men så ilsknade han till och fick kontakt med ursinnet som han hållit tillbaka genom alla år. Han kände med all rätt att han inte förtjänat bostadsproblemen. Hans ”slarv” var inte hans val!

Han visste hur sviken han varit som liten, hur han golvats av villkor som han inte rådde över och hur han inte kommit loss trots alla år som gått. Det fick vara nog! Inga mer överkörningar och förluster!

Vreden fick honom att resa sig ur offerrollen. Han skulle kämpa för sig och för det som var viktigt för honom!

  • Skapad

Postadress

Gnejsvägen 18 D
752 42 Uppsala

Kontakt

Tryck här för att Maila!
eller ring 0737-19 08 27

Medlem i

Sveriges Psykologförbund Psykologföretagarna

Copyright © Guide i psykologiska frågor, Maj-Britt Lindahl. All rights reserved unless otherwise stated.

Webbplatsen är skapad av: www.formfranska.com